Daca ai prea multe temeri, poți să te gândești că nu ești suficient de ocupată.
Dacă ești, totuși, foarte ocupată și ai temeri, poți să deduci că ești ușor sau mai mult anxioasă.
Dacă ești anxioasă, foarte ocupată și ai temeri, ai putea să iei în considerare faptul că ai prea multe, așadar să începi să dai.
A da, în acest caz, nu presupune să stai nemișcată și să aștepți să ți se ia, ci presupune să faci un efort să dai încredere. Cum vine treaba asta? Vine tangențial, la început, apoi iese perpendicular, din plin din tine. Tu nu ești perfectă, ești perfectibilă. Eroarea ta nu este compusă decât din patru litere, 'ibil'. Tu ai nevoie de ajutor, dar trebuie să îl ceri. 'Dă-mi' trebuie să spui, dar pentru a scoate cuvintele astea din tine, trebuie să îți reamintești cum era când aveai încredere.
Tu ai aflat despre încredere de mult, de când ai început să simți, adică pe-aproape de originile tale. Te-au învățat mama ta, apoi și tatăl tău, primii educatori, pentru că te-au înconjurat cu iubire, dăruire, atenție, curiozitate, empatie. Instinctiv te-ai lăsat vesel în mâna lor, apoi ai început să rezonezi și ai manifestat încredere, zâmbindu-le cu candoare, și la bucurie, dar și la tristețe. Aveai încredere. Nu știu dacă există o genă cu nume scorțos pentru încredere, dar pentru că aceasta ți s-a scăldat odată prin lichidul din care ești format, nu se poate să nu fi atins vreun perete cu amprenta ei, pe undeva prin trupul tău. În fraza abia încheiată, deducția are mai degrabă aspect inductiv și speculativ. A se consemna că cer clemență pentru a trece mai departe. Așadar, încrederea este în tine, umbra trecerii ei există.
(Dar cum se uită încrederea? Se uită pentru că, odată ce crești, cunoști lipsa de iubire, lipsa de empatie. Toți o întâlnim, dar este foarte important să nu o întâlnești prea aproape de căsuța ta.)
Încrederea. O dăruire sinceră, dezinteresată, pornită din respectul pentru destinatarul încrederii tale. O condiție primordială pentru prietenie și o consecință superbă a iubirii. Încrederea este ingredientul cheie pentru un psihic sănătos și optimist. Încrederea este o trebuință omenească.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu