vineri, 7 decembrie 2012

Serbare

Pentru cine și ce există serbările copiilor?  În primul rând pentru copii, printr-o serbare ei celebrând finele unui ciclu din viața lor, atunci când își dovedesc lor înșiși, dar și celorlalți, anumite talente, iscusințe artistice, în general, dar și alte feluri de abilități, anume de socializare, adaptare, apartenență la un grup. Dacă înclinațiile lor artistice nu sunt încă bine conturate, iar descoperirea acestora nici nu este scopul principal al includerii copiilor în grădinițe, nu se întâmplă la fel cu partea de socializare, de pregătire pentru etapa viitoare de școlar a copilului. De aici, rațiunea de a exista a serbărilor. Distincția asta însă nu se face corect nici de către părinți, nici de către educatori, constat.

Toți păcătuim. Părinții păcătuiesc prin vanitate, ei confundă adesea iubirea pentru copilul lor cu un fel de atitudine trufașă, autosuficientă ce le micșorează spiritul autocritic, de unde rezultă percepția falsă că serbarea copilului lor le este dedicată în exclusivitate. Este o capcană subtilă despre a cărei existență nu ar fi rău să aflăm. Iar păcatul educatorilor este frecvent acela al asumării pe de-a întregul a 'reusitelor' și a 'nereusitelor' copiilor, adică a ignorării în fapt a particularităților fizice și emoționale a fiecărui copil în parte, printr-o înțelegere incorectă a scopului principal al educației preșcolare, ceea ce nu poate fi de bun augur.

Așadar propun să ne însoțim copiii la serbările lor de Crăciun, liniștiți, bucuroși, curioși, atenți, să nu intrăm în starea aia de febrilitate în care nu îți mai poți dezlipi privirea de pe ecranele camerelor de luat vederi și nici degetele de pe butoanele cu 'clic', să fim generoși cu toți copiii, să le aplaudăm reprezentațiile și să îi îmbrățișăm la final pentru că, simplu, există.

2 comentarii:

angi spunea...

Intr-o serbare fiecare copil conteaza,fiecare parinte este dator cu prezenta.
Ai dreptateDaca serbarea e un tot unitar,atunci copiii trebuie urmariti cu acelasi interes.
La o serbare toti ochii au o lumina magica,obrajii sunt la fel de imbujorati,inimile sunt la fel de emotionate.Aplauzele sunt tot ce asteapta micii artisti!

MihaelaMaria spunea...

stii ça mi am pus intrebarea oare copiii ne asteapta aplauzele si tind sa cred ca de fapt copiilor putin le pasa de aplauzele noastre, cred mai degraba ca ei se bucura la sfarsitul serbarii ca au scapat, ca urmeaza cadoul de la Mos Craciun sau vacanta sau sa plece mai repede acasa sau cine stie ce altceva.

cu toate astea, daca le acordam respectul de a ii urmari, ei pot invata ca ceea ce fac cu straduinta, provoaca un efect bun asupra celorlalti si, mai important, ca atunci cand cineva iti demonstreaza ceva, ii esti dator cu ascultare, adica invata despre respect.