vineri, 12 octombrie 2012

O minciună



Departe de lumea dezlănțuită a mercantilismului universal uman și, totuși, atât de aproape, se întinde o lume largă, care ne cuprinde și pe noi, oamenii, senină și încă împăcată cu sine, a tot ceea ce este natural, autentic, fie frunză și iarbă, fie ploaie și vânt, fie ocean și munte, fie surâs și suspin de copil sau adult. Sursa cea mai bogată de armonie interioară, căci acolo, în interior, se dau cele mai aprige lupte pentru fericire, este atât de aproape de noi, pe cât de departe de zâmbetul unui copil este dorința aprigă de înavuțire a omului. Este tristă și prea insistentă goana după bani a marilor sau mai micilor companii, goană în numele căreia se uită cu rea voință sau neintenționat-prostește valori omenești sfinte, fără de care rămânem reci și găunoși, ca respectul, încrederea și compasiunea.

Au născocit un scenariu de circumstanță peste noapte, cu care au continuat să ne jignească și să ne revolte, au mizat pe aceeași păcătoasă ispită, ce le-a adus rânjet de satisfacție și mulțumire pe chip hidos, atracția irezistibilă, cred ei, a banilor, căci cu niște mărunțiș aruncat obraznic în nas vor ei să ne cumpere tăcerile, uitând că greșeala are dreptul și șansa de a fi recunoscută și iertată, că a îți cere scuze este un gest omenesc cinstit și liberator.

Copiilor de școală le place mult expresia 'epic fail' în zilele astea. Găsesc că este cât se poate de potrivită pentru născoceala celor de la Secom.





Niciun comentariu: