vineri, 22 octombrie 2010

Emoții, jonglerii lingvistice, somații și sondaj. Sau gânduri și sondaj. Sau simplu, sondaj.

Pe Felix îl enervează că Veneţia e un oraş care stă pe ape, el crede că Andrei Moraru vine de la moară, iar o moară este o comoară. Apreciez că are dreptul să fie cuprins de orice sentiment, chiar şi de iritare, în legătură cu un oraş al lumii, deasemenea găsesc că legătura pe care a descoperit-o între un nume şi substantivul de provenienţă este surprinzătoare şi înclin să atribui acestui tânăr vorbitor un simţ lingvistic fin, iar repetiţia din expresia 'moară este o comoară' nu face decât să întărească cele scrise anterior întrucât nu pot fi suficient de raţională ca să accept că habar n-avea ce înseamnă cuvântul moară. Evident, sunt glumeaţă, dacă nu reiese din text, vă somez să mergeţi pe încredere, aşa cum, vedeţi bine, îi dau şi eu înainte în scris cu încredere.

Şi, că am luat avânt, să vedeţi de unde mi-a venit să folosesc aşa un verb înspăimântător cum este 'a soma'. Păi de la şcoală de la Kiti şi, ca să fiu şi mai specifică, exact din cabinetul medical al şcolii, acolo unde se mai aşteaptă doar un mic pic până să fiu somată direct acolo unde locuiesc, ca să aduc fişa medicală a Catincai. Cadrele (ah ce peiorativ sună) medicale s-or cruci ele că fetiţa mea nu are nici o fişă medicală, precum nu au făcut-o nici un moment atunci când nu mi-au trimis niciodată, dar niciodată, vreo înştiinţare sau vreo invitaţie la vaccinarea copilului ori la vreun alt fel de înregistrare medicală formală. Motiv pentru care ne-am ocupat informal de întregul program medical firesc al Catincai şi am suportat de bunăvoie costurile implicate. Aşa că, somaţi-mă, dragilor, în bunul vostru obicei supus cu evlavie dictonului nici usturoi n-au mâncat, nici gura nu le miroase!

Si, in final, lansez o invitatie la un sondaj care testeaza parerile voastre referitoare la o problema destul de comuna in scoala romaneasca si anume violenta fizica a profesorilor si reactia parintilor la ea. Si, ca veni vorba, va urez sa nu ajungeti acolo!

26 de comentarii:

Lada cu minuni spunea...

Oh, ce sondaj, Mihaela! Am amintiri neplacute, n-am fost lovita fizic, dar pe-aproape (mi-a fost aruncat manualul de pe catedra). Acesta e, de fapt, motivul pentru care n-am indranit sa o "arunc" inca pe Flavia la gradi (desi, ar putea fi ceva mai pacifista, gradinita).
Ai mei parinti, sarmanii, n-au intervenit, dar nu-i judec.
In schimb, eu, as face mare scandal din asta :D

MihaelaMaria spunea...

da, intr adevar neplacut. horica a strigat mai tare de bucurie dupa ce a dat un cos la baschet in ora de sport iar profesorul i a tras un pumn in cap. noi ne am revoltat dar acum nu stim ce reactii sa avem, inca ne gandim. din pacate, daca si un copil linistit ca horia poate lua 'bataie' atunci...sau poate tocmai de asta ca e linistit o ia. nu stiu...

adra_bell spunea...

Este o situatie foarte urata, eu vreau sa o dau pe Eva la gradi din primavara, sunt doua gradinita in zona si, cu relatiile pe care le mai am in sistem, am aflat ca la ambele exista educatoare care ii bat pe cei mici.
Referitor la profesorul de sport, un cretin ca si aia pe care i-am avut eu in generala si in liceu, amandurora le placea sa atinga delicat cu palmuta funduletele fetelor.
Sincer, eu i-as lua scutire. Din exeprienta mea ca profesor iti spun ca directorul stie de comportamentul lui, colegii la fel, cel mult primeste o atentionare in consiliul profesoral, asta daca directorul nu-l are la suflet.
Daca vrei sa-l reclami mai degraba o faci la inspectorat, dar se va razbuna pe copil.
No, acum depinde si de cat de afectat este Horia

Marius Filip spunea...

MihaelaMaria

Eu zic să vorbiţi cu profesorul care l-a lovit pe Horia. Va susţine că puştiul fabulează, dar sunt şanse că se va abţine pe viitor.

MihaelaMaria spunea...

ana, multumesc pt comentariu.sa stii ca parerile sunt impartite, de aia am si facut sondajul asta, eu judec situatia cam cum spui si tu, altii, din contra. la scutire m am gandit si eu, ma intrebam daca cu miopie poate obtine scutirea respectiva. acum ala stie ca horia joaca tenis, deci iara o dilema. anul trecut i a stricat media tot asta de sport si mi e teama sa nu faca acelasi lucru. pt ca daca vorbeste sotul meu cu el sunt sigura ca nu mai indrazneste sa se atinga de horica. mai, el a fost afectat in ziua respectiva fiindca a zis ca a ametit usor dupa pumn!!!! apoi insa a ras cu copiii si profesorul. dar chiar si neafectat NU suport nici ideea ca un mare idiot da in cap copilului meu si altor copii.

MihaelaMaria spunea...

marius, cum scriam si mai sus, cred ca se va abtine pe viitor insa se poate razbuna, ne mai gandim, multumesc pt sfat!

Anonim spunea...

Ma revolt,categoric, fac plangere atat directorului dar si organelor de politie!! NIMENI pe lumea asta nu are dreptul sa dea in copilul meu, daca are o problema imi spune mie (in situatia in care el, ca profesor, nu stie sa gestioneze o astfel de problema), dar nu "rezolva" conflictul palmuindu-mi copilul.
Asteptam sa ne spui ce s-a intamplat...

MihaelaMaria spunea...

astia zic ca esti nebun daca aud ca ti-au batut copilul. am impresia ca asta ii e modul de interactiune cu copiii si, mai ales, cu baietii. multumesc!

adra_bell spunea...

eu asa as face. M-as duce la director, la inspectorat si apoi i-as lua scutire copilului. Un profesor care da cu pumnul intr-un pusti e in stare de orice.
Eu am intrat intr-un conflict destul de mare cu profesorul de sport din liceu care m-a lasat corigenta pe toamna, n-am mai auzit de nici un corigent la sport. Dar era altceva, eram intr-a 11, nu-mi pasa de corigenta sau de sportul lui

MihaelaMaria spunea...

asta cu notele sa conteze atat de mult este sursa de coruptia la profesori, nu se procedeaza deloc constit dar nu descopar eu acum apa calda. de ex, horica e intr o clasa de intensiv engleza pt care s a dat un examen la sfarsitul clasei a patra. ei bine, exista copii in clasa cu mediile 5 la engleza.

Anonim spunea...

Mihalela,

Mă gândeam că vom discuta problema între noi, dar nu mă pot abține , văzând că ți se sugerează să-i iei lui Horică scutire.
Nimic mai rău!
Cum să-l lipsești pe copil de acele ori în care ar trebui să învețe atâtea?- libertate, competivitate, spirit de echipă..
Știu, din experiența mea de profesoară și, mai ales de dirigintă, cam cum se comportă mulți profesori de educație fizică.
Părintele trebuie să-și apere copilul!!!
Trebuie să discutați cu profesorul în fața lui Horică.
Și dacă nu sunteți mulțumiți de rezultat, trebuie să știe directorul școlii.Există și un consiliu de administrație în școală.Și un inspectorat.
Dacă nu se rezolvă la timp asemenea probleme, cel care va avea de suferit este chiar Horică.
Nu trebuie să stea cu capul plecat în fața nimănui!

Buni.

MihaelaMaria spunea...

sa stiti insa ca si copiii cu scutire participa la orele de sport insa nu mai primesc note. de aceea nici eu nu vad faptul de a avea scutire prea rau. vom mai discuta si vom decide cum vom actiona.

Mamiţuni spunea...

Primul meu impuls a fost sa ma ofer voluntar sa ma duc sa-i trosnesc una lu' dom' profesor. Sau doua, eventual.
Evident, violenta nu rezolva nimic.

Imi pare rau ca Horia trebuie sa treaca prin asta.
Nu stiu daca sa ma ingrozeasca mai mult expunerea la violenta fizica (elevii acestor profesori sunt victime sigure!) sau abuzul in sine - evident fie si numai din dialogurile pe care le relatasesi intr-o postare anterioara...

Situatia mi se pare foarte complicata; vreti, nu vreti, ca sa-l protejati pe Horia fara a-l retrage de la sport trebuie sa-l educati pe "domnul" profesor. Cu vorba buna sau cu sanctiune... Si nici una din variante nu se arata simpla.

"Domnul" are vreo sansa sa priceapa de la prima discutie cu voi ca nu e cazul sa se mai atinga de Horia? Si ca nu e o idee buna nici sa se ia de Horia dupa aceea?
Daca da, poate are sens cu frumosul.
Daca nu... se poate merge de la discutii cu directorul pana la reclamatii la Politie.
As incerca prima data varianta pasnica. Daca nu functioneaza, as merge pana in panzele albe!

Va tin pumnii sa gasiti varianta buna!

In rest, ce trebuie sa contina fisa care vi se cere pentru Kiti?

MariaM spunea...

Nu-i poti explica unui copil ca ii iei scutire de la ore pentru ca l-a batut un profesor ticnit. Scutire se ia atunci cand: 1)...2)... etc. Nici unul dintre motive nu va fi acesta.Deci, ar insemna sa faci ceva daunator propriului copil prin faptul ca actionezi necinstit. Raul indus in mintea lui va fi mai mare chiar dect ignorarea faptei.
Acum , ce as face eu daca as fi in tara (si aici unde sunt as face la fel sigur dar ma indoiesc sincer ca as avea vreodata ocazia..) : as merge sa discut cu proful. Nu cu directoarea pentru inceput dar cu el personal, i-as explica asa: eu sunt una dintre mamele alea mai fixiste , unul dintre fixuri este acela ca NIMENI, dar nimeni-nici macar eu- nu imi loveste copilul niciodata si pentru nici un motiv. Deci, va inteleg ca poate dumneavoastra considerati ca este un lucru minor, dar vreau sa stiti ca pentru mine este esential. Deci, sunt absolut sigura ca, stiut fiind ca avem amandoi , profesor si mama acelasi scop: o buna educatie a copilului si ca suntem in aceeasi barca, la fiecare ora a copilului meu, va veti aminti faptul ca are o mama ce il intreaba zilnic daca cineva la scoala l-a atins in vreun fel.
Cu urari de buna vedere si de o colaborare cat mai stransa pentru binele lui Horica ce iubeste asa de mult baschetul, as termina prima intrevedere(si cu speranta ca e si ultima de acest gen in gand ...)
Eu, ca mama asa as proceda prima oara cred.

MihaelaMaria spunea...

mamituni, multumesc pt sustinere, m a amuzat faza cu trosnitu', inteleg de la tine ca nu esti fizic prea de speriat:))) da, sunt de acord cu tine, sa incepi cu vorba buna este intotdeauna de dorit si dupa parerea mea. mi e doar teama sa nu se razbune pe horica. si sa stii ca, pana la urma razbunarea cu note e cea mai inofensiva, ma sperie cel mai tare gandul sa fie batjocorit, patronizat, speriat la orele de sport. pt ca cred ca stiti un profesor poate sa faca asta destul de discret din pacate. nu as vrea nici sa il expun inutil.

MihaelaMaria spunea...

maria, multumesc pt sfat, sa stii ca din start nu i as lua scutire pe altceva inafara de miopie. e adevarat ca un miop poate sa faca sport, el chiar face, dar nu as cere nimanui sa minta pt mine, asta nu. iti spun sincer ca din experienta mea cu oamenii am observat ca ei nu se prea pun in pielea altcuiva doar asa, ca ii roaga cineva. adica sa ma duc eu la un om trecut de 50 de ani, al carui obicei sa se poarte brutal cu copiii (mai ales cu baietii)a prins radacini solide de atata vreme, sa incerc sa il schimb spunandu-i sa se gandeasca ce vor parintii copilului cand vine vorba de educatia copilului, si sa sper sa obtin ceea ce ii cer, cred ca e aproape imposibil. ne mai sfatuim, multumesc

Anonim spunea...

Daca m-as afla in situatia asta, as avea o discutie cu profesorul. Discutie in care, dupa ce i-as expune cat se poate de clar ca nu se poate atinge sub nicio forma de copilul meu, i-as sugera discret ca daca nu se conformeaza i se poate intampla ceva foarte rau. Dupa care m-as ruga sa aiba multa imaginatie ca sa brodeze el pe marginea afirmatiilor mele. Dar asta tine si de cat de convingator poti fi, asa ca nu e neaparat un sfat bun

Taticash spunea...

Lucrurile sunt complicate, si intuitile noastre morale nu sunt neaparat eficiente.

Imbecilul asta (cu care as sterge pe jos daca m-as afla in fata lui cand imi loveste baiatul) are in mana un pix cu care da note. Notele astea se aduna si se iau in calcul la examenul de admitere (whatever, asa se numea pe vremea mea). Mai exact, daca idiotul se incapataneaza sa isi bata joc de Horia dandu-i note mici pentru motive oarecare, s-ar putea ca Horia sa nu poata invata intr-un liceu bun.

Strategia castigatoare este urmatoarea: se merge cu caciula in mana la imbecil si se roaga frumos sa il invete pe Horica sa dea la cos, whatever. Se aduce vorba despre faptul ca Horica il apreciaza foarte mult pe profesor. Parintii ii dau si o mica atentie profesorului, asigurandu-l de profundul respect.

Problema centrala este insa alta: randomness ul asta este specific scolilor publice, care sunt slab administrate. Profesorii sunt platiti execrabil, asa ca te poti astepta la orice. Practic, ce imi ramane de facut este sa castig mai multi bani si sa imi inscriu copilul intr-o scoala privata decenta.

Anonim spunea...

Taticash,

Dă-mi voie să te contrazic. Aproape total.
1. profesorul trebuie să știe că a greșit grav. Și că poate să fie pedepsit la fel de grav- adică să ”aibă șansa” de a-și petrece ultimii ani la țară sau căutându-și alt loc de muncă.
2. Nu va avea curajul să ”evalueze” copilul cum vrea el, pentru că voi îți veți pune condiția că, dacă se va mai atinge de copil sau dacă îl va depuncta, va avea de-a face cu legea.
Vă urez succes!

MihaelaMaria spunea...

multumim anonim (de ce anonim?) dupa cum vezi nu e simpla problema, multumim de ajutor.

Mamiţuni spunea...

MihaelaMaria,
da, nu sunt cine stie ce impunatoare! (ceea ce sporeste elementul surpriza pentru ca, la vederea mea, te-ai astepta mai putin sa sar la oameni)

Referitor la "dom' profesor", partea proasta este ca (zic eu) el nici nu si-ar aminti ca l-a lovit pe Horia...
Ca sa nu mai spun ca, daca si-ar aminti, i s-ar parea absolut normal sa-si capaceasca elevii (pe principiul tampit "ca doar nu l-am umplut de sange" respectiv "lasati, doamna, ca trebuie sa se invete cu greul", ori "da' noi cum credeti ca am crescut? si uitati ca am iesit bine").

Fac legatura cu una din postarile tale anterioare: daca "dom' profesor" isi face griji sa nu i se impute nimic legat de ce patesc elevii lui la ore (respectiv sa nu i se faca rau lui Horia si el sa aiba de suferit), poate s-ar putea discuta cu el...
Inteleg de ce te temi sa nu-l persecute pe urma pe Horia. Asa cum ai descris tu situatia, sunt toate premisele s-o faca...

Varianta propusa de Taticash, oricat de repugnanta la prima vedere, ar putea rezolva amiabil situatia...

Altfel, Horia se poate feri / apara singur la scoala? Mai ales in fata unui profesor abuziv? Si a unor eventuali colegi dornici sa tina isonul "autoritatii"?

alina spunea...

eu nu as ceda un mm! ca si mamituni, i-as cam zice ca nu e singurul care poate da cu pumnul. se gaseste unul mai tare in muschi decat el. si asta poate fi valabil atat pentru iesirile violente, cat si pentru notele razbunatoare.
un asemenea personaj nu va reactiona decat de frica, la varsta lui nu mai exista dialog de vorba buna.
si nu cred in solutia cu caciulitul. ii dati o putere pe care nu are voie sa o aiba. voi trebuie sa aveti the upper hand si categoric puteti asta, fiindca detineti avantajul inteligentei. aici nu vorbim despre vreun cap al mafiei ori un imputernicit bine infipt al statului, ci despre un amarat de profesor de sport.
va tinem pumnii (sic!).

MihaelaMaria spunea...

mamituni, multumesc inca o data pt raspuns, sunt total de acord cu tine si in legatura cu intrebarea din final raspunsul este nu, nu se poate apara singur, nu fizic. el arata bine fizic, este suplu, atletic, insa este f bland. asta e, e un copil mai sensibil. nu cred ca e luat de papagal de catre copii pt ca stie multe lucruri si e bun la matematica, de aceea nici nu este batut de catre colegi (pt ca baietii se bat, fac wrestling). insa de ala de sport, ei bine, cred ca l a cam ales ca tinta de batjocora, horica fiind singurul baiat 'ochelarist'. sau poate ca horica, cum e el gura sparta, a fost paote arogant cu el, nu stiu exact dar stiu ca si anul trecut i a dat un 8 si i a scazut astfel media.

uitasem sa iti raspund la intrebarea referitoare la fisa lui kiti. pana la urma (asta mi se pare iar o consecinta a lipsei exercitiului de comunicare) m am dus in 'casa' dr de la scoala si am pus intrebarea magica (pe care o tot pusesem dar nu atat de explicit) nu aveti o fisa tipizata pe care sa o completez eu, la care a scos una si mi a dat-o. problema era ca noi, fiind cea mai mare parte a timpului plecati din tara, am avut mai multi medici si mai multe tipuri de inregistrari a istoricului ei medical. iar ei vroiau FISA lui kiti, nu diverse fise ale lui kiti. asa ca acum o sa completez fisa tipizata si am rezolvat pb.

MihaelaMaria spunea...

alina, multumesc pt sfat. problema e ca nu as prea vrea sa intru intr un razboi din care horica sa sufere mai mult decat ar face o altfel.uite, de ex, l am vazut sapt trecuta pe asta de sport pe langa cancelarie razand si etalandu si niste poze de familie cu profesoara de romana si cu alti profesori. ei au deja o vardsta, se cunosc de mult si probabil ca sunt prieteni intre ei. ma gandesc serios, daca declansam un razboi cu unul dintre ei, nu riscam oare sa ne punem singuri intr o postura nefavorabila in ochii mai multora dintre ei? si aici nu ne intereseaza decat strict impactul asupra lui horica. sunt sigura ca daca am fi avut o astfel de situatie (sincer, cred imposibil) in slovenia, calea dreapta ar fi fost cea indicata. in schimb si din pacate aici esti constrans (uite un exemplu) sa faci compromisuri de genul asta de care zicea si cash. sau sa uiti si sa mergi mai departe pt ca sunt total de acord cu mamituni care zice ca ala nici nu si ar mai aminti ca l a atins pe horica. sau, sa ii zici vreo doua si sa il scutesti de sport. varianta la care s a gandit cash este aceea in xcare il protejeaza pe horica. eu am ales prima un raspuns din sondajul meu si am zis ca TREBUIE SA IL INVATAM PE HORICA SA NU MAI IASA NICICUM IN EVIDENTA IN FATA UNOR OAMENI NEREZONABILI ADICA SA EVITE SITUATIILE DE ACEST TIP. e cam lasa solutia asta dar cand e vorba de a iti apara copilul nu as fi de acord sa il aperi cu pretul suferintei altuia dar sunt de acord sa il aperi nesanctionand un om si-asa prostit si inrait de viata.

alina spunea...

of, imi dau seama cat e de greu si de complicat. ca doar tot prin scoala romaneasca am trecut si eu ...
insa ce ziceam eu era nu in ideea de a-l sanctiona pe profesorul ala indobitocit, nu in ideea de educatie cu forta inapoi, e clar ca o atare mentalitate, cum am si spus, e prea tarziu de schimbat.
sunt indignata insa ca trebuie sa adoptati o pozitie defensiva, asta le da si mai multa apa la moara unor astfel de specimene (desi constientizez cat de greu e de purtat un razboi, care sunt sansele de castig).
e cat se poate de sanatos, in circumstante de felul asta, sa-l ajutati pe Horia cu niste parghii de autoaparare, varianta "ocol", insa mi se pare ca in acelasi timp il invatati si ca nu va putea niciodata castiga lupta cu prostia si rautatea. :(
adica sa gasiti, totusi, ocazii in care sa-i si aratati cum sa lupte, nu doar sa se apere, zic eu. :) (ma gandesc mult la Maria mea, sa stii, si pe ea vreau s-o echipez cu instrumente ofensive, chiar daca va trai intr-o societate muuult mai putin agresiva).

MihaelaMaria spunea...

alina, sper ca vom reusi totusi sa ii invatam pe copii cum sa se si lupte impotriva rautatii si a prostiei, cum spui tu. taticashul (:))lor o face permanent si a facut o in mai multe situatii cand toata lumea zicea ca e imposibil sa rezolve anumite probleme (ivite deoarece la noi, desi exista legi destul de bune, ele nu se respecta, ba se ocolesc inventandu-se alte cai de rezolvare a diferitelor probleme) tocmai bazandu se pe legi bine studiate si tinandu-le in mana. ei bine, acum situatia e diferita si ai inteles cat de delicata ar putea deveni in cazul in care indraznim sa ne aparam dreptul de a nu ni se abuza copilul in nici un fel. concluzie, nu vrem ca acesti copii sa invete sa plece capul in fata prostiei dar mai intai de toate vrem ca ei sa fie cat mai in siguranta in scoala.