vineri, 10 octombrie 2008

Da' ce-i rau in asta?

Dupa doua zile de stat acasa ca urmare a unei viroze intestinale, ieri, la scoala, Horia sta cuminte in banca asa cum i-am recomandat ca sa nu se epuizeze fizic. Vine o fetita la el si incepe sa-l ciupeasca destul de tare de brate. Horia o roaga sa inceteze pentru ca nu se simte prea bine, ea reactioneaza intocmai. Acasa Horia mi se plange de micul incident, iar eu il asigur ca a fost vorba doar de o dovada de simpatie din partea fetitei pentru el.

Astazi, la scoala, mica faza se repeta. Horia o intreaba de ce il ciupeste, iar ea ii raspunde: "pentru ca esti un prost!"

Ce sa spun? Dovada de simpatie tot ar putea sa fie, insa forma acestei dovezi este destul de neplacuta. Din pacate, cuvinte de acest gen se rostesc zi de zi la scoala de catre copii, dar, uneori, chiar si de catre profesori. Este o alta expresie a agresivitatii vietii noastre actuale. Violenta verbala este cel putin la fel de agresiva ca violenta fizica. Dar, se pare ca este foarte usor acceptata de educatori dar, mai ales, de parinti. Si mai trist este ca nu doar o accepta ci nici nu mai o vad. Este o prezenta constanta, s-a banalizat. Nu scapam de ea cu amenintari asa cum nu dezvatam un copil sa loveasca alti copii batandu-l. Nici chiar lectiile gen "dirigentie" care oricum lipsesc cu desavarsire in ciclul primar nu ar putea sa schimbe situatia radical.

Exemplul personal are cel mai puternic impact. Astfel ca voi incepe cu mine insami si imi voi promite sa fiu si mai atenta la atitudinile si comportamentele mele. Mai ales cand conduc!!!

2 comentarii:

Marius Filip spunea...

Până la un punct, cred că este firesc pentru copii să-şi chestioneze mereu nivelul de inteligenţă. Când un copil face pe altul "prost" poate fi de fapt expresia propriei sale nesiguranţe.

Cu Emilian am avut probleme similare, nu neapărat că era făcut "prost" (deşi s-a întâmplat şi asta) ci că era tratat nepotrivit de către un coleg sau altul - parte din jocul stabilirii de ierarhii într-un grup.

În cazul unuia s-a dovedit că era de fapt un soi de invidie, căci respectivul băieţel l-a invitat mai târziu în mod special la petrecerea de ziua sa.

Ne-a luat ceva de muncă să-i explicăm că "people don't mean what they say", şi efortul continuă ...

MihaelaMaria spunea...

Nu m-a deranjat cuvantul "prost", putea fi oricare alt cuvant urat in locul lui. Copiii prin scoala se adreseaza unii altora spunandu-si tampit, cretin, idiot, bou etc, nu mai spun si de altele mult mai grave. Rau este ca se tolereaza si chiar se incurajeaza involuntar sau nu tipul acesta agresiv de interactiune. Deasemenea copiii nu stiu primul si cel mai banal lucru cand intalnesc pe cineva: sa salute. A fost o surpriza (neplacuta) sa aflu de la Horia atunci cand a venit in clasa asta ca a fost felicitat si dat de exemplu bun ca fiind singurul care-si saluta colegii si pe doamna invatatoare dimineata cand intra in clasa!!!

As vrea ca in scoala sa se predea mai mult life skills: respectul pentru cel de langa tine, incurajarea comunicarii, dezvoltarea obiceiurilor sanatoase, cunoasterea celor nocive, etc.

Nu este o pierdere pentru copiii cu abilitati deosebite pt matematica sa zicem. Acestia vor avea sansa , cu siguranta, sa studieze aprofundat ceea ce ii pasioneaza.

Intr-adevar, people don't mean what they say, si copiii care pot sa inteleaga asta (sunt si cazuri in care asa ceva e aproape imposibil-avem un caz foarte aproape de noi) vor face fata mai bine intr-o relatie de orice fel.