L-am învăţat pe Felix un cântecel şi o poezie mică în germană. Le zice şi el cum poate, chiar de nu ştii germană îţi dai seama în ce limbă le zice. Care va să zică a prins melodia. Nu vrea să le spună la comandă, nu insist. Horia n-a mai făcut germană la şcoală de câteva dăţi, doamna profesoară s-a măritat şi e în luna de miere. Lună de miere e şi pentru copiii care se bucură că au scăpat de germană. Germana e şi limba străină în care am purtat negocieri de două săptămâni încoace cu diverşi proprietari de apartamente din Austria, acolo unde ne-am obişnuit să ne facem vacanţa de schi încă de pe când locuiam în Slovenia. Îmi place perioada asta a anului şi pentru că îmi reamintesc cuvinte şi expresii în limba lui Goethe. Horica zice că nu-i prea atras de ea dar nu-i bai, cred că faptul că de data asta nu l-am lăsat să aleagă nu e un lucru rău. Părinţii pot hotărî uneori pentru copiii lor şi fără să primească neapărat acordul lor, nu-i aşa? Doar uneori. Pe de alta parte, ne pare rău amândurora că Raluca nu mai are timp să se joace şi să citească în franceză cu Horica. După trei ani de franceză în particular nu aş fi vrut să o ia de la capăt la şcoală aşa că am ales germana ca a doua limba straina. "Mami, ştiu cum se spune la Polizei....poliţie", învaţă Felix primele cuvinte în germană.
Horia mi-a găsit ieri încărcătorul pentru aparatul foto. Sunt bucuroasă, abia aştept să fac o poză cu el după atâta vreme. Haosul nu e atât de mare precum ar putea părea însă scăpări avem la toate nivelurile. Se pare că ieri a fost o zi a redescoperirilor. De data asta eu am fost cea care, fără nici cea mai mică speranţa, am găsit "Marile speranţe", romanul rătăcit de Horia. Ei, acum să vezi dilemă, pe care să o citească mai întâi, pe cea ivită de unde nu se aştepta nimeni sau "Robin Hood"?
L-am ascultat pe Horia la română, s-a pregătit pentru testul de azi despre câmpul lexical. Oare ce înseamnă "trăsătură de sens", nu îmi amintesc de noţiunea asta şi îmi pare destul de dificilă pentru copiii de clasa a cincea? Sunt mulţumită şi încântată pentru Horica pentru că doamna de română îl îndrăgeşte. În special pentru că prinsese o frică teribilă de limba română. Se pare că ameninţările doamnei învăţătoare referitoare la exigenţa şi inflexibilitatea profesoarei de limba română nu s-au confirmat in realitate. Cel putin nu şi în ceea ce-l priveşte pe Horia. Totuşi ar putea să scrie un pic mai frumos. Şi scrisul meu de copil de clasa a patra era dezordonat, înghesuit, neregulat, deci inestetic. Apoi, chiar dacă nu a devenit un scris frumos, s-a aranjat în pagină şi a primit omogenitate.
Ca mulţi copii mai ales la început, Kiti are o materie preferată: educaţia fizică. Azi s-a urcat singură pe aparate, e mult mai bine ca la început. S-au obişnuit şi profesorii din şcoală cu prezenţa ei acolo. Nu e aşa de rău pentru nimeni în cele din urmă. Putem sta deja de două ori pe săptămână toate cele patru ore. Oare muzică nu au? Nu-mi amintesc să fi văzut materia asta în orar. Cum ar fi posibil?
Aşa cum Felix învaţă un cântec într-o limbă pe care nu o cunoaşte şi aşa cum cântam şi noi când eram mici cântecele pe care le ascultam, cu nişte cuvinte inexistente în limba respectivă însă care semănau atât de bine cu cele pe care de fapt încercam să le imităm, la fel învaţă şi Kiti diversele activităţi pe care le faci în mod obişnuit într-o zi. Automat, copiază unii paşi destul de bine, pe alţii îi sare iar pe restul îi aproximează. Şi tot aşa până într-un târziu mai apropiat sau nu, cand reuşeşte să repete întreaga secvenţă a activităţii cu pricina cu destulă acurateţe. Alteori improvizează. Ca azi la masa de prânz. Între fraţii ei poziţionată la masă, are locul perfect din punctul ei de vedere întrucât accesul spre farfuriile celor doi fraţi este liber. Dar nu despre asta e vorba. Murdărind din neatenţie faţa de masă, s-a întors către sulul de şerveţele din care intenţiona să rupă un şerveţel cu care să şteargă masa. Din păcate, sulul fiind abia început, s-a blocat în suportul ce-l ţinea şi Kiti nu a reuşit să-l învârtă ca să rupă un şerveţel. În schimb a reuşit să rupă o bucăţică mică din el, mică cât un degeţel, bucăţică cu care intre doua degete a purces la ştergerea mesei. A început să râdă şi noi după ea remarcând comicul situaţiei. După care, surpriză, neştiind ce se face cu o furnicuţă de şerveţel murdar de iaurt (lecţia asta n-a mai întâlnit-o) a găsit o soluţie neconvenţională la problemă :l-a...mâncat, în hohote de râs. Acompaniate de alte hohote de râs, binenteles.
Oare poţi să-l înveţi pe un copil să piardă (un meci de tenis) cu zâmbetul pe buze?
6 comentarii:
cel mai mult mi-a placut scena cu Kiti si servetelul. pentru (toate) zambete(le). :))
Ce poezie stie Felix in germana???? Si noi incercam sa invatam in romaneste, cred ca ii e gazei mele la fel de greu ca lui Felix. Dar merge.
Iar Kiti e fenomenala, atat de naturala....
Lui Horica i-as zice sa termine Robin Hood e mai vesela ca Marile Sperante, brrrr!
Felix canta Meister Jakob si spune versurile eins, zwei, Polizei, drei, vier, Brigadier...
ii transmit lui horica ce ai scris:)!
Aha, la noi e Bruder Jacok si gaza canta asa: eins, zwei-polizei
drei,vier-grenadier
fünf, sechs-alte kecks
sieben, acht-gute nacht
neun, zehn-auf wiedersehn
dar sunt atatea variante.... e buna oricare.
felix o zice cu Meister Jakob, schlafst du noch, horst du nicht die Glocken, zieh dir an die Socken, bing, bung, bang.
si la cealalta, funf, sechs, alte Hex
Am ras la "zieh dir an die Socken". E mai haios la voi, poate ii ofer si gazei varianta asta :-))))))
Trimiteți un comentariu