Kiti merge la gradinita. Este o gradinita publica cu o clasa de step by step in care isi petrece si Kiti diminetile, acum, in al doilea an. Este insotita intotdeauna de cate una dintre "prietenele" ei care o ajuta sa faca parte din grupul de copii, o invata sa interactioneze cu ei, la fel cum le arata si copiilor celorlalti cum sa o atraga pe Kiti in jocul lor si, nu in ultimul rand, intervine cand si daca Kiti este mai agitata si ar putea deranja ceva sau pe cineva. Cu alte cuvinte, cred ca e cel putin un "schimb" cinstit. Kiti evident castiga din integrarea sociala, copiii, deasemenea, au sansa sa invete despre diversitatea fiintei umane si, mai mult, despre acceptare, iar educatoarele, cu atat mai mult.
Maine Kiti insa sta acasa. Am fost rugata sa nu o duc la gradinita. Maine in clasa ei vor veni niste inspectori pentru nu stiu ce examen de grad al educatoarei. O educatoare tanara, sub 30 de ani. Nu vrea nimeni complicatii. Ok, Kiti va ramane acasa. Daca maine vor aparea complicatii la lectie, atunci cu siguranta vina nu-i va apartine lui Kiti.
Pentru noi e neimportanta absenta de maine. La prima vedere. Pentru ca la a doua intelegem ca Kiti nu este de fapt dorita acolo. Prezenta ei este perceputa mai degraba ca nociva decat ca necesara sau macar neutra. Iar daca educatorii lui Kiti, fie ei parintii, bunicii, fratii, tutorii, profesorii, nu isi doresc mai binele fetitei la fel cum ar face-o pentru ei insisi atunci avem o problema.
Asa ca maine ne facem ca n-auzim ceasul. Sau ca e duminica. Reducem numarul de profesori si reducem orele de munca. Ce-o fi?
7 comentarii:
Kiti e într-o situaţie bună. Eusebiu a fost refuzat de către educatoare pe şleau.
Schimbarea educatorului nu a adus şi mai multă acceptare - însă partea bună a episodului este că l-am dus pe Eusebiu la un medic competent care ne-a dat diagnosticul de autism ...
OBS: ... aceasta după ce alţi specialişti (pediatri, psihologi, logopezi, neurologi) au rejectat cum că ar fi în spectru, opinând că băiatul are o problemă psihologică şi că trebuie ajutat să "înflorească".
Stiu cum e cu refuzurile, nici noi nu am avut succes din prima.
Suntem multumiti ca la gradinita Kiti invata usor-usor sa devina o fiinta sociala.
Incet, incet se schimba lucrurile....
Si eu, acum 4 ani, as fi incercat sa imi opresc doar copiii ,,buni'' la inspectie.... O inteleg (dar nu o aprob) pe educatoare. Stresul si cerintele sunt mari.
Dar, dupa ce am cunoscut o Mamica sio Dulceata de fetita, lucrurile s-au schimbat. Am programata preinspectia de grad. Iar dintre copii i-am ales pe cei mai ,,dificili''.
Sa speram ca lucrurile se mai schimba putin!
Felicitari Silvia pentru dedicatia ta!
Mihaela, data viitoare cind mai au inspectie o iei pe Kiti si intri in clasa 2 minute dupa ce inspectia o inceput.
Cind intri in clase lasi usa larg deschisa ca Horia de pe hol sa o poata filma pe tanti educatoare.
Dupa aia postezi videoclipu pe youtube. Vreau sa-i vad moaca:)
Sper ca tovarasa invatatoare o picat examenu. Stiu ca si restu' cititorilor simt la fal da' nu vreti sa recunoasteti:)
Sorin, si eu zic ca Silvia, o inteleg dar nu o aprob ca procedeaza asa. Cred ca atitudinea si comportamentul educatoarei este generat si de cele ale inspectorilor respectivi care, banuiesc, vor si ei sa asiste la lectii cursive, fara complicatii???
Trimiteți un comentariu