miercuri, 4 decembrie 2013

În așteptarea Crăciunului- 4 decembrie


Că darurile primite de sărbători sunt esențiale pentru copiii moderni este astăzi un fapt cert. Dacă acum ceva ani Felix mă întreba cu superbă naivitate, de ce există doi oameni și un animal care ne aduc cadouri, astăzi se gândește de ce tocmai Moș Crăciun, Moș Nicolae și Iepurașul, și nu alții? Cu alte cuvinte încearcă să găsească motive temeinice pentru aceste trei întâmplări cu bucurie, iar noi îi povestim iarăși despre sărbătorirea Sfântului Nicolae și despre nașterea lui Iisus Christos, ceea ce îl amuză pe Felix, adică fiindcă sunt zilele numelor lor, ei ne împart dulciuri și daruri, cum fac copiii la școală de zilele lor. Pentru copii, oricum, în afară de cadouri, sărbătoarea de Crăciun aduce bucurie și veselie prin atmosfera festivă și întâlnirea cu familia mare, ceea ce este îmbucurător.
 
Pentru noi, așteptarea Crăciunului vine cu încă o zi de sărbătoare acasă, fiind ziua lui tati astăzi, ca în fiecare an, ziua petrecerii simbolice a început foarte devreme, încă de la trei dimineața, din grija Catincai, ce și-a propus să ne antreneze pentru maratoane de stări de trezie, dar și de mici curse domestice, ceea ce a și făcut. Nu spun că ne doream neapărat un astfel de tratament special, eu, dar mai ales el, sărbătoritul, însă, tot la fel, nu spun că ziua specială ce abia pornise nu a domolit, dintr-un exces de generozitate și recunoștință, firești în astfel de clipe aniversare, zic, nu a domolit imbolduri de disperare, deoarece chiar le-a domolit. Așa încât ne-am zâmbit senini, în ciuda densității nopții, după ce l-am îmbrățișat de 'la mulți ani' și ne-am încurajat să fim buni și blânzi cu ea și chiar am fost. Dacă acesta pare oarecum un fapt uimitor, încurajarea de a fi buni, aflați că nu este, întrucât se întâmplă și celor mai calmi, mai răbdători și mai generoși dintre noi ca trupurile fizice să își ceară întâietate în alinare, îi zice epuizare și se face că aceasta apare surprinzător, pentru că nimic nu poate să te surprindă mai mult pe lume, pe tine,  cel din trupul tânăr, viguros, căci astfel te cunoști, așadar nimic nu te surprinde mai tare pe lume decât propria-ți debilitate subită, acea șubrezenie trupească primă și revoluționară pentru ceea ce tu ești, devii și te schimbi continuu.
 
De aceea urez aici, împreună cu copiii, cele trei ale sale 'iubiri inaripate', ha, ha, ha, la mulți ani cu sănătate, iubire și înțelepciune, mirându-mă încă cu naivitate de cum ni se adună lumile între ele, unic, irepetabil, cu grație divină.

4 comentarii:

Sabina Ulubeanu spunea...

In afara de La multi Ani,
eu as dori niste tort din acela de portocale...:)

<3

MihaelaMaria spunea...

ah, ti-ai amintit!!!!! ce frumos, multumesc!

sa stii ca n am facut tort, fiind miez de saptamana, asadar eu pe coclauri,dar ar putea fi o idee buna, desi am niste mofturosi acasa, de nici nu vreau sa-ti spun, sarbatoritul included. parca insa pt tine as face unul <3

multumim!

Alexandra spunea...

La multi ani, si sper ca epuizarea sa stea cat mai departe de voi in anul ce vine!

MihaelaMaria spunea...

multumesc mult, sa ne ocoleasca pe toti epuizarea , sa fim sanatosi!