luni, 27 septembrie 2010

Lumea lui Felix imbogatita

Lumea lui Felix populată de personaje reale şi imaginare este în continuă creştere aşa cum dealtfel normal şi este pentru că şi experienţele în care el se găseşte sunt din ce în ce mai diverse. Află mereu lucruri noi, personaje inedite îşi găsesc loc în mintea sa, jucării noi, eroi din filme, colegi şi educatori din grădiniţă. De curând, Spot şi gaşca lui de căţei de pluş nu mai sunt singurii pomeniţi de Felix în poveştile sale. A apărut un personaj din Toy Story, e vorba despre space ranger Buzz Lightyear, un fel de Chuck Norris atotputernic, Buzz care binenteles este prietenul de nădejde al celebrului Spot. Aceştia sunt eroii făcători de fapte extraordinare aşa cum deunăzi au anihilat o haită de raptori deţinători de gheare letale. Raptorii nu au fost singurii constituiţi într-o haită, Felix a mai întâlnit pe câmp şi alte haite ca de exemplu o haită de elefanţi sau o haită de extratereştri. Şi extratereştrii din haită aveau câte o gheară ascuţită şi nu m-am încumetat să îi cer lui Felix să îi descrie mai mult de atât.

Dacă Horica ne povesteşte visul pe care l-a avut cu o noapte în urmă, atunci Felix ne va povesti imediat după, cele 7 vise ale lui care, neîntâmplător, sunt deseori asemănătoare ca decor cu visul fratelui mai mare. Aşa am aflat că în visul său era o broască ţestoasă mare care a depus patru ouă în gură, ouă din care au ieşit patru broscuţe ţestoase mici care avea fiecare câte o sfoară. După ce au ieşit din ouă, broscuţele s-au legat cu sforile de taticul lor şi s-au căţărat pe ele ca să îşi îmbrăţişeze şi sărute taticul. Şi norocul lor a fost foarte mare pentru că, acolo sus la pieptul (sau carapacea) părintelui protector, au fost salvaţi de mânia neexplicabilă dar devastatoare a lui Zurk (acesta este regele diabolic al răului care vrea să distrugă universul şi rivalul suprem al lui Buzz din Toy Story), Zurk care a fost îmblânzit de cuvintele şi poveţele blândei sale mame, personaj dealtfel inexistent în Toy Story şi numit de Felix mama lui Zurk. Recunosc că Felix m-a introdus în lumea fantastică a viselor sale pe când eu conduceam maşina cât se poate de real, motiv pentru care am întrebat de mai multe ori la rând ce mai zicea mama lui Buzz fiind corectată aproape cu iritare a nu ştiu câtă oară, 'hei, e mama lui Zurk, nu mama lui Buzz!'. Mai recunosc că m-a amuzat destul de tare chestia cu mama lui Zurk, eu una negandindu-mă nici o clipă că Zurk ar putea avea o mamă iar că această mamă mai este şi un înger, nici o şansa şi de aceea am mai greşit şi intenţionat numind-o pe mama lui Zurk, mama lui Buzz. Nu-i aşa că e din ce în ce mai greu? Hi, hi, hi.

Dar să revenim, după masa de prânz, dorind eu să termin cât mai repede cu strânsul mesei, i-am sugerat lui Felix să plece din bucătărie să se joace cu Kiti. Mi-a răspuns că ar vrea să se ducă la joacă cu Kiti dar înainte trebuie să îmi termine povestea. Cum nu ştii ce poveste, povestea cu Spot şi Buzz şi camionul de biscuiţi. Şi, ce să vezi?, zic eu încercând să îl parafrazez pe Felix. Acesta replică, nu, nu se începe povestea cu şi, ce să vezi, asta se spune mai târziu, stai şi ascultă. Mi-am luat buretele de vase într-o mână, farfuriile şi tacâmurile rând pe rând în cealaltă mână, mi-am ascuţit răbdarea şi auzul aşa cum mi-a indicat copilul şi am ascultat. Se făcea că un camion care transporta cutii de biscuiţi pentru copii, pe când se deplasa pe strada Fermei, s-a prăbuşit în Jack knife. Dezastrul ar fi putut avea dimensiuni considerabile, copiii plângeau şi strigau după biscuiţi, dacă prin preajmă n-ar fi trecut chiar, cine crezi, Spot şi cu Buzz care au ridicat remorca răsturnată deîndată. M-am arătat sceptică în ignoranţa mea, reuşind, regretabil poate, să temperez exuberanta imaginaţie a copilului trăgând-o stupid spre tărâmuri concrete cu enunţul: mami, dar nu cred că e posibil ca doar Spot şi cu Buzz să ridice un ditamai camionul răsturnat. Felix a cântărit ideea mea şi mi-a dat dreptate: da, de fapt Spot şi Buzz mi-au cerut şi mie ajutorul şi de-aia am scos camionul din Jack-knife. Sic.

Acestea şi încă multe altele sunt nişte întâmplări reale petrecute într-o buclă atemporala creată de imaginaţia fascinantă şi inepuizabilă a lui Felix, imaginaţie croită pe scheletul vieţii sale cât se poate de reale dar totodată plină de personaje fantastice, o viaţă de copil plină de inputuri sociale şi emoţionale de toate felurile. Aceste întâmplări denumite de povestitorul lor original, eu fiind doar un simplu re-povestitor, poveşti, deci aceste poveşti sunt foarte valoroase şi valoarea lor nu este estimabilă pe nici o piaţă liberă sau impusă întrucât ele nu sunt de vânzare.

6 comentarii:

alina spunea...

lumea lui Felix e atat de frumoasa incat mai mai ca as intra si eu in ea, la un pic de joaca. imi place la nebunie cum impleteste el firele fictive de poveste, cu cele palpabile. si ce grozav ca i le imortalizezi, impletelile astea fantastice, asa, aici! pentru el, dar si pentru noi, care citim. :)

Carla spunea...

Bine faci ca re-povestesti toate aceste intamplari grozave aici... si bine spui ca sunt de o mare valoare!

Sper ca micul Felix sa nu-si infraneze niciodata imaginatia si nici apetitul de a impartasi cu ceilalti ceea ce ochii si mintea lui "traiesc" aievea!

MihaelaMaria spunea...

alina, te invit in lumea lui pt ca unii adulti au acces liber in ea si tu esti unul dintre acei adulti:) in legatura cu impletelile de care tu zici, chiar acum la pranz, cand am pus vasele la masina de spalat, mi am amintit cu voce tare ca nu am pus sare masinii si am completat repede, ca sa afle si el, ca exista o sare speciala care nu e buna de mancare care se pune la masinile de spalat. atunci, repede, mi a spus ca, spre deosebire de mine,spotu-dinozaurul (asta e un alt spot de al nostru) si-a pus la masina lui de spalat vase un iaurt special dar otravitor care se pune in loc de sare:))

carla, asa ma gandeam si eu, scriindu-le le fixez mai bine in memorie si nu e rau sa iti amintesti de micile bucurii ale vietii cateodata. multumesc pt gandurile bune!

Mamiţuni spunea...

E fascinant cum isi construieste povestile!
In care mi-a placut ca-si acorda (logic!) rol de super erou scotator de camioane din Jack knife. Chiar, ce e Jack knife? :)

MihaelaMaria spunea...

mamituni, din wikipedia "Jackknifing means the accidental folding of an articulated vehicle (such as one towing a trailer) such that it resembles the acute angle of a folding pocket knife. If a vehicle towing a trailer skids, the trailer can push it from behind until it spins round and faces backwards. This may be caused by equipment failure, improper braking, or adverse road conditions such as an icy road surface."

Unknown spunea...

imi place de mor vasta asta cand imbina ei atat de prolific realul si imaginarul. nul dintre fratii mei, incurajat mult de mine, deborda de atatea povesti. Era cu 10 ani mai mic si eu il scoteam la plimbare de cand era bebelus. Mi-am dorit mult sa vorbeasca mult, frumos, cursiv si am reusit. Pacat ca s-a lenevit i lipsa unui mediu mai bogat in cerinte - la scoala. In scoala generala a fost intr-o clasa cu un nivel scazut, cred, si ai mei nu s-au miscat deloc la capitolul asta. Omul s-a obisnuit cu caile rapide, acum se lupta sa le invete pe celelalte :) Am divagat, nu mi-am dat seama pana acum cat m-a amarat subiecul :)