N-am mai participat la întâlnirile săptămânale ale playgroupului lui Felix din iunie. Ieri am reînceput. Felix a crescut mult în vara asta, ştiu şi pentru că i-am văzut ieri pe prietenii lui. I-am regăsit pe copii văzându-le imaginile parcă dintr-o oglindă care lungeşte. Ei erau toţi înşiraţi în mintea mea mititei, aşa cum îi lăsasem în iunie iar acum încercam să le potrivesc imaginile mici cu cele prelungite din oglindă deformatoare. Da, erau tot ei. Numai Felix se oglindea într-o oglindă plană.
Sunt mulţumită că a găsit resurse să uite de timiditate şi să răspundă măcar cu câte un zâmbet diverselor mămici. Nu i-a urat băiatului gazdei "happy birthday" aşa cum îmi spusese acasă dar i-a oferit darul fără reţinere mai ales că, înainte de a-l împacheta împreună acasă, i-am citit cartea din pacheţel.
Mă uit la ei, la copiii cu vârste de la 5 luni la 4 ani, sunt toţi drăguţi aşa preocupaţi de diverse activităţi cum se arată în dupăamiaza asta. Mămicile se strâng în grupuleţe de cate2-3-4 şi discută diverse, de la virozele copiilor preşcolari, la planuri pentru petrecerea sărbătorilor şi până la idei de art&craft. Recunosc că nu mă simt perfect integrată în acest grup mixt, semăn puţin cu fetiţa mea din punct de vedere al socializării, însă, în ciuda acestui fapt găsesc căi de comunicare mulţumitoare. De Felix nu-mi fac griji deosebite, el îşi găseşte mereu câte ceva de făcut prin preajma mea. Nici el nu-şi face griji în ceea ce mă priveşte, şi eu pot fi găsită prin preajma lui măcar din când în când. Şi totuşi... Urmărind-o pe Ester, micuţa şi cheliuţă de Ester din oglinda minţii mele, acum o domnişorică de 18 luni cu obrăjori rotunzi şi moi şi păr, nu de oricare ci cârlionţat, deci, urmărind-o cum se îndreaptă pe nevăzute spre uşa balconului întredeschisă pe care încearcă să o determine să-şi dezvăluie potenţialul maxim de deschidere, în linişte şi cu un vădit sentiment de vinovăţie pe chip, îmi dau seama că băieţelul meu, pierdut în mulţimea de copii şi adulţi, de fapt doar simţindu-se pierdut, intră într-o stare de panică manifestată prin scurte ture din dreapta în stânga, strigându-mă mama, mama şi, binenteles, pornind a plânge. Îl strig zâmbind, mă aude zâmbind şi îmi răsplăteşte gestul de a-l fi regăsit printr-o îmbrăţişare tipică a coapsei mele. Regăsind sentimentul de linişte şi siguranţă în haosul acustic Felix îşi continuă turul imaginar cu un camion de jucărie iar eu mă amuz văzând cum unul după altul câţiva copii curajoşi îl imită pe cel mai inventiv din zona respectivă care s-a cocoţat pe marginea canapelei de unde după ce termină de numărat până la zece plonjează în fund către marginea canapelei. Număr mai mulţi băieţei dar o văd şi pe Eleonora printre ei şi asta mă miră, doar Eleonora era fetiţa cu instincte materne mai evidente. Dar poate că acest fapt nu este în contradicţie cu plonjarea în fund de la înălţime.
La activitatea zilei, ieri copiii au decorat şi alcătuit câte un zmeu cu faţă umană. Unele mămici preferă să indice copiilor un model de decorare, altele lasă acest aspect în totalitate la discreţia imaginaţiei copilului, astfel că în final poţi vedea zmei zâmbitori cu feţe umane sau zmei trişti suprarealişti. Sau invers.
Cântăm şi dansăm la începutul şi la sfârşitul întâlnirii şi de fiecare dată citim câte o cărticică frumos ilustrată cu o scurtă istorioară aşa încât să nu se plictisească nimeni. Ieri, o maimuţică îşi căuta mama printre animalele din junglă iar până să o găsească a descoperit că animalele pe care le întâlneşte sunt foarte diferite, unele au aripi, altele nu au picioare, altele au nasuri lungi sau gâturi lungi, altele sunt viu colorate pe când altele sunt gri-pământii.
Ne-a plăcut, Felix a părut încântat, ceea ce şi ne-am dorit.
2 comentarii:
Ce frumos... la noi copiii cam pleaca la 3ani la gradi si aduc bomboane si primesc un cadouas de despartire de grupa de pitici. Unde se tine la voi?
si copiii din grupul nostru au inceput gradinita, aproape toti. totusi se intalnesc inca o data pe saptamana dupaamiaza pt ca se simt bine impreuna, ei si mamele lor. grupul este gazduit de o mamica la ea acasa.
Trimiteți un comentariu