duminică, 19 decembrie 2010

Calendar pentru Craciun*- 19 decembrie

Ieri l-am simţit pe Moş Crăciun aproape. Aproape au simţit şi copiii zăpada rece pe obraji, gât, mâini sau unii chiar în gât. Gât întins şi curbat avea săniuţa când a ieşit din garaj de atâta cât s-a tot întins să vadă si ea ceea ce doar simtea, ninsoarea. Ninsoarea a schimbat brusc culoarea curţii noastre anuland monotonia cromatica, din verde în alb. Alb ca zăpada şi cei doi uriaşi s-ar putea numi povestea bulgarelii copiilor fără nici o legătură cu altă albă ca zăpada. Zăpada de pe câmp ne place, noroiul şi băltoacele de pe trotoarele din oraş nu ne plac. Plac, plac.

În foto e fetiţa Kiti la 8 ani ce stă la fel de împietrită ca fotoliul de sub ea si scruteaza zarea la capat de mare albastra. De câteva seri încoace insa n-ar sta, Doamne-fereşte, măcar o clipă împietrită când merge la culcare. Ba dimpotrivă, până adoarme misca si misuna neobosit prin camera ei de unde se aud tot felul de bocăneli, trosnituri, bubuituri. În prima seară, firesc, am alergat ca disperaţii amândoi părinţii la primul zgomot mai puternic. Apoi şi la al doilea sau al treilea. Am găsit şi ne-am crucit şi ne-am îngrozit zeci de piese mici de puzzleuri, litere şi cifre magnetice, mărgele, cuburi, alte părţi din diverse jocuri împrăştiate peste tot pe jos şi prin patul ei. Prima oară le-am sortat şi strâns împreună cu Kiti, apoi le-am lăsat până dimineaţă. Următoarea seară din nou. Al saptelea razboi mondial de care vorbeste Felix este de fapt unul cameral. Kiti-cameral. Aşa că, se cere, dulap cu uşi şi cheie Ikea, cât de curând. Asta e, ne adaptăm sau cum ar zice Horica sau mai bine cum a zis Horica în poezia lui intitulată Mama şi dedicată-mi mai de mult,
"Viaţa-i viaţă,
N-ai mătreaţă!" .

Aşadar, priviţi şi vă uimiţi, tot copii de vară în plină iarnă, Kiti, la 8 ani:

"



*Calendarul pentru Crăciun va avea 24 de pagini corespunzând primelor 24 de zile ale lui decembrie şi, pentru că 24=11+9+4, unde 11, 9 şi 4 reprezintă vârstele copiilor noştri, paginile calendarului vor ilustra printr-o fotografie toate vârstele fiecărui copil, de la 1 an şi până la vârsta actuală, şi vor fi înşiruite în ordinea în care s-au întâmplat aniversările lor. Pentru că Horia este primul născut, 1 decembrie=poza lui Horia la 1 an. Următoarea aniversare din familia'mica' a fost tot a lui Horia, deci 2 decembrie=poza lui Horia la 2 ani. A urmat aniversarea de 1 an a lui Kiti , adică 3 decembrie=poza lui Kiti la 1 an şi aşa mai departe.

2 comentarii:

nicoleta spunea...

Trebuie sa spun si eu ceva pana nu se termina calendarul..Ese cel mai frumos calendar de advent pe care l-am vazut!
Felicitari pentru calendar si, mai ales, pentru protagonistii!

MihaelaMaria spunea...

multumesc, nicoleta draga, sa aveti un Craciun frumos si cu bucurii!