vineri, 13 august 2010

Avem o problema

Când copilului mic îi creşte temperatura brusc şi mult peste 38 de grade tu, ca părintele lui, te gândeşti că acesta a contactat vreo viroză respiratorie de undeva, a răcit. Când a doua zi de febră copilul se trezeşte cu o erupţie bogată pe tot corpul, tot tu, părintele copilului, îţi aminteşti de bolile infecţioase ale copilăriei şi, de regulă, suni medicul pediatru. Acesta te invită la cabinet unde examinează copilul şi pune un diagnostic sau pune sub semnul întrebării un diagnostic, asta pentru că formaţiunile eruptive pot să aibă un aspect comun, mai ales într-o fază incipientă a bolii. Astfel că trebuie să se gândească la un diagnostic diferenţial, adică la ce alte afecţiuni pot avea semne şi simptome asemănătoare cu cele pe care le observă în cazul dat intrucat tratamentul poate diferi de la o boala la alta.

Dar ce se întâmplă când lucrurile nu stau tocmai aşa? Să vedem:

Băieţelul surorii mele s-a jucat toată seara cu copiii noştri. Felix, doar cu 18 luni mai mare decât el, a fost principalul său partener de giumbuşlucuri. Dar iată că a doua zi primesc un telefon de la sora mea care mă anunţă că Tudor, băiatul ei, are temperatură mare iar mai târziu îmi spune că acestuia i-a apărut şi o erupţie extinsă pe tot corpul. Copilul primeşte un diagnostic, are varicelă. Eu mă precipit să îl vaccinez cât mai curând pe Felix împotriva varicelei sperând să minimalizez riscul ca acesta să se îmbolnăvească de vărsat de vânt (o viroză destul de păcătoasă prin starea febrilă şi disconfortul dat de erupţia caracteristică). Şi ca atare sun la CMU, clinică la care familia noastră are asigurare medicală. Aici vorbesc direct, la un număr de urgenţă, cu un MEDIC PEDIATRU, din păcate nu i-am reţinut numele, căruia îi spun pe scurt despre problema mea şi cer să fim primiţi de urgenţă pentru vaccinare antivaricela. Sunt întrebată despre vârsta copilului meu şi despre existenţa în istoricul de vaccinări a acestuia a vaccinului ROR? Răspunsul meu este afirmativ, dealtfel majoritatea copiilor sunt astăzi vaccinaţi anti ROR. Dar ce are sula cu prefectura, m-am întrebat în sinea mea iar pe gură emit un timid 'pai, e vorba despre varicelă, ROR înseamnă rubeolă-oreion-rujeolă!'. Răspunsul primit a fost însă zguduitor prin ignoranţa lui crasă, prin siguranţa lui monstruoasă şi nu în ultimul rând prin incompetenţa lui halucinantă , 'da, varicelă e rubeolă!'. Ei bine, m-am îngrozit, m-am blocat, m-am supărat şi nu am mai reuşit să îi spun celei de la telefon decât un brusc mulţumesc, la revedere şi am închis. Asta pentru că am realizat, din nou cu surprindere, stupid, stupid me (pentru surprindere), că până la regăsirea vocaţiei pentru meseria de medic pierdută în furtuna timpurilor noastre este o nevoie acută, imperioasa de a pune mâna pe carte. Şi mă refer la cărţile serioase de medicină , nu la revista mami (scuze revistă, n-am nimic cu tine).

Asa ca revin si spun, avem o problema serioasa, cum o rezolvam?

7 comentarii:

Andreea Demirgian spunea...

Cred ca n-o rezolvam. Daca la CMU se intampla asta, vai noua...

MihaelaMaria spunea...

eu cred ca se va ajunge la o limita (oare suntem acolo deja?) dupa care intram pe o cale dreapta. vom fi mai circumspecti cu medicii care au acum 25-35 de ani, n avem ce face. cmu, hmmm, nu e prima oara cand ii surprind in fundu' gol...

Ileana A. spunea...

Eu zic sa nu te panichezi, varicela e o boala usoara. Iar un vaccin facut unui organism (poate) deja contaminat ii face mai rau.

Cat despre doamna doctor... poate ii servesti ce-i trebuie - reclama negativa...

Anonim spunea...

Din cate stiu este tardiv sa-l vaccinezi acum pe pitic. Vaccinul impotriva varicelei (sau varsat de vant) se numeste vaccin varicelo-zosterian. Daca Felix deja a fost expus in perioada contagioasa, cred ca e cam tarziu sa-i faceti acum vaccinul.
Uite ce am gasit pe site-ul www.sfatulmedicului.ro: "Cea mai contagioasa perioada incepe cu 2-3 zile inainte de aparitia eruptiei veziculare si continua in timpul formarii veziculelor (care dureaza in general 4-5 zile) pana in momentul cand toate veziculele au format cruste") iar pana isi formeaza imunitatea dupa aplicarea vaccinului dureaza minim 2 saptamani, chiar si mai mult, timp in care boala deja, daca a fost contactata, va incepe sa prezinte si simptome, in situatia in care sistemul imunitar nu este destul de puternic.
Alexuta a facut varicela cand avea 1 an si 9 luni, habar n-am de udne a luat-o. Nepotul tau are bubite si pe cap? Asta ar fi unul din semnele sigure ale varicelei. Alexuta a avut peste tot. Si la ochisori, si la nas sau gura, si la fundulet. Era plina, plina mititica. Si o mancau ingrozitor. Dar se pare ca a avut o forma urata. Totusi am trecut cu bine si macar acum suntem imunizate.

MihaelaMaria spunea...

deja l-am vaccinat pe felix, sper sa nu faca boala sau sa faca o forma usoara, vedem. la fel am patit si cu ceilalti doi copii, i am vaccinat dupa ce s-au intalnit cu baietelul unor prieteni care avea deja eruptia dar nu stiau despre ce era vorba. din fericire copiii nu au facut varicela.

nicoleta spunea...

As rade daca nu mi-ar veni sa plang...Dar se intampla si la case mai amri!

MihaelaMaria spunea...

chiar asa, nicoleta? atunci e chiar mai rau decat credeam...si da, nu i de ras!