marți, 23 martie 2010

O, sancta simplicitas

Înjunghiaţi pe la spate, aşa ne-am pomenit acum, aproape de sfârşitul anului şcolar, de către un grup aflat în cârdăşie, şi eu şi Alina 1 şi Alina 6 dar mai ales Kiti. Am cerut o caracterizare de la şcoală şi am obţinut-o împreună cu toată frustrarea eruptă din neputinţa unei profesoare de a ţine cinci copii în frâu, frustrare pe care a mascat-o, poate neintenţionat, în chip de plângere 'mai sus' împotriva celui mai nou şi mai neconvenţional elev al clasei şi anume, Kiti. Şi, ca o potrivire miraculoasă, azi de dimineaţă, în ziua în care am fost chemată din nou la şcoală pentru a mi se înmâna caracterizarea copilei mele, reprezentanta părinţilor clasei lui Kiti, evident, o mamă, a dat dirigintei o foaie scrisă la computer în care ei, părinţii copiilor clasei a doua, se plângeau pe aceeaşi melodie falsă, cu aceleaşi versuri învechite, de Kiti, Kiti cea pe care abia au zărit-o de câteva ori în viaţa lor. Au pecetluit foaia trădătoare cu semnăturile lor laşe, uitând pentru moment că sunt şi ei părinţi. Nu i-am văzut la faţă pe ei, semnatarii, însă iscăliturile lor iresponsabile şi egoiste mi-au fost fluturate prin faţa ochilor de toate trei doamnele din faţa mea ca argument decisiv în favoarea...în favoarea unui fapt pe care n-au avut curajul şi temeiul legal să mi-l spună verde-n faţă. Le-am ajutat eu dar n-au recunoscut. Atunci what is the point? Am convenit, în ciuda lor, să încheiem anul şcolar în aceeaşi formulă de frecvenţă a lui Kiti la şcoală. Apoi, mai vedem. În definitiv şi paradoxal pentru tot circul ăsta toţi cei direct implicaţi recunosc că progresele lui Kiti sunt evidente. Tocmai de aceea cred că diriginta clasei s-a folosit, repet, poate nepremeditat, de cele trei probleme comportamentale ale lui Kiti pentru a îşi manifesta necontrolat frustrările legate de meseria ei şi condiţiile grele în care aceasta se desfăşoară.Ceea ce este profund nedrept si imoral.

24 de comentarii:

Marius Filip spunea...

"în favoarea...în favoarea unui fapt pe care n-au avut curajul şi temeiul legal să mi-l spună verde-n faţă. Le-am ajutat eu dar n-au recunoscut. Atunci what is the point?"

Au sugerat că Kiti nu mai poate fi primită la şcoală?

Oricum, m-am răcit când am citit ...

Speechless.

MihaelaMaria spunea...

marius, cand le am intrebat cand sa ne strangem bagajele au dat inapoi, au negat ca asta ar fi sugerat. si totusi, mi au propus pt un viitor apropiat sa vina mai rar si doar dupa amiezele cand copiii stau cu ingrijitorii si lucreaza mai nestructurat. unless...ma mai gandesc la posibilitatea de a i da medicamente. asa, generic, medicamente. cred ca, vazandu ma cum sunt si luand in considerare si ceea ce le am spus si eu si fetele, i.e. ca mai e putin pana la sfarsitul anului, au renuntat la a mai insista cu propunerile lor neclare.

am experimentat cu emotie o mostra de falsa comunicare verbala, puternic incarcata de stigmatizare, vina ca sa compenseze lipsa bunatatii si empatiei.

Ceska777 spunea...

Hm, chiar trist! Ce reactii ar avea parintii respectivi daca ar fi vorba de unul din copiii lor si nu de Kiti?! Foarte sar repede unii sa dea cu pietre si nu se uita la ei in ograda! Cum era chestia cu paiul si barna?
Ce alte variante aveti?

MihaelaMaria spunea...

ceska, asa cum am scris, parintii au fost manipulati insa , ce-i mai rau, s-au si lasat manipulati. daca li s a zis ca kiti e element disturbator pt clasa, ei au crezut si n au analizat. ba mai mult au ajutat si ei cu mijloacele lor precare si nesemnificative la arderea noastra mai buna.

ce variante avem? la astea ne gandim putin mai incolo, deocamdata suntem multumiti ca kiti chiar a reusit sa invete un pic de autocontrol in mediul scolar in care se afla.

Altheate spunea...

Nu am auzit de o astfel de situatie pana acum, dar totul este posibil la noi. Bun, si ce variante vi s-au propus? Invatamant acasa cu invatator special, acreditat de ministerul educatiei? Sau nu au nici o solutie pentru Kiti, totul revenindu-va exclusiv.
Daca Kiti va primi neurolepticile, o vor reprimi?

MihaelaMaria spunea...

inafara de programul redus, altceva ei, scoala respectiva, nu pot oferi. deocamdata ramane pe program intreg pana la toamna. apoi, vom vedea ce propun cei din comisie.
asta cu neurolepticele pare sa fie o conditie necesara si suficienta. deci, da, o vor primi la program intreg.

Sabina Ulubeanu spunea...

mai, eu sunt in soc.
eu as merge in justitie.
mi se pare halucinant, naucitor, nedrpet e mult prea putin spus, este o rusine!


Nu stiu cums a te consolez, da sunt din tot sufletul alaturi de voi.

alina spunea...

Cata ingustime de minte!!! Cum Dumnezeului ajung astfel de personaje responsabile de soarta unor copii care au nevoie in primul si-n primul rand de empatie???
Imi pare tare rau de cele intamplate, sper sa ajungeti la un compromis in care sa nu fiti voi cei care au de suferit cel mai mult, in care sa se regleze comunicarea de asa natura incat lucrurile sa fie echilibrate si pozitive.

MihaelaMaria spunea...

multumesc sabina, alina, multumesc tuturor pt incurajari. tati ma intreaba deja despre datele de contact ale scolii ca sa actioneze cumva, eu nu stiu ce sa zic pt ca pt anul asta au hotarat sa o lase asa cum a fost stabilit la inceput. astept si intalnirea cu comisia de reevaluare si voi vedea atunci reactia ei. cand ma gandesc ca mai primeam cate un repros delicat in comparatie cu ce am primit acum de la gradinita 'normala' pe care a frecventat o kiti...

Mamiţuni spunea...

Eu sunt in continuare de parere ca neuroleptice ar trebui sa pape personalul scolii. Cu polonicul. Ca sa li se mai calmeze accesele statutare de autoritate.

In rest, as intreba-o direct pe tante psiholog/profesoara (aia de e capul rautatilor) cu ce crede ea ca o ajuta neurolepticele pe Kiti.
Ca, poate, auzind intrebarea, i se mai face si ei, profesoarei, oarece lumina-n cap.

Pe urma i-as lua pe fiecare dintre parinti, in parte, cu binisorul, si i-as ruga sa-mi spuna de unde au tras ei PERSONAL concluzia ca musai Kiti trebuie sa ia neuroleptice. Cu rugamintea sa indice evenimente si situatii concrete la care au asistat.
M-as astepta ca, dupa asta, sa dea un pic inapoi, macar din bun simt. Poate, miraculos, sa-si si retraga semnaturile.

As face rost de o contra-expertiza (contra-caracterizare) pentru Kiti, semnata de vreun prof de referinta in domeniu. Asa, ca sa mai inchid gurile...

Iar scoala aia merita chemata putintel la ordine, intr-un fel sau altul - prin inspectorat, in justitie, cum o fi. Oficial, nu doar asa, cu binisorul...

Nu e corect sa retezi sansele unui copil numai pentru ca pe tine, adult "dedicat" lui, nu te duce capul si te incapatanezi sa-ti proclami limitele (destul de inguste) drept finis terrae.

Alea n-au treaba acasa??? Sufera de petitionita? Ce e cu vanatoarea asta de vrajitoare?
Na, ca m-am enervat.

MihaelaMaria spunea...

hi hi hi, tu te ai enervat si eu m am distrat, mamituni! mersi de compasiune si intelegere! chiar bine ai zis, sa si recunoasca limitele si sa le analizeze, ce fac dupa ele. cat despre parinti, repet, sunt niste victime si ei, la randul lor.

flo.irina spunea...

Mihaela, un shut in fund e intotdeauan un pas inainte, nu? Ce incredere mai poti sa ai in asemena specimene? Bine ca si-au dat arama pe fata si te-au lamurit ca nu sunt ele persoanele de care aveti nevoie. Din pacate, la noi in tara, multa vreme posturile astea au fost ocupate de persoane fara nicio aplecare spre domeniu.

Va randui Dumnezeu un locsor mai bun pentru printesa Kiti, cu siguranta

MihaelaMaria spunea...

flo.irina, asa m am gandit si eu pana la urma si cred ca putem gasi ceva mai bun de atat. multumesc!

Marius Filip spunea...

MihaelaMaria

Părinţii nu au fost manipulaţi.

Părinţii au fost ŞANTAJAŢI (prin lucruri sugerate, nespuse explicit, cum şade bine în românismul nostru levantin).

Deşi nu este nicio consolare, se întâmplă şi la grădiniţele normale - nu m-ar surprinde şi la şcoli. Apare o "problemă" (citeşte "copil problemă" - de parcă te-ai făcut dascăl să nu ai probleme ...) şi atunci părinţii sunt "lămuriţi" că este mai bine pentru odraslele lor ca acea "problemă" să dispară pur şi simplu.

Nimeni nu este atât de prost încât să creadă dar nici nimeni nu îndrăzneşte să spună contrariul - nici măcar un "m-au forţat să semnez acolo", pentru că nici asta nu are loc - totul petrece pe NeVe, doar ambiguităţi din care trebuie să pricepi ce trebuie.

Nu veţi ajunge nicăieri reclamându-i, pe de o parte vor veni cu comitetele şi comiţiile să probeze "ştiinţific" că fata are nevoie de neuroleptice, pe de altă parte vor spune că părinţii "spontan" au iniţiat şi niciun părinte nu va îndrăzni să susţină altfel.

Când dreptul la educaţie este de fapt o favoare în scumpa noastră Patrie, e de aşteptat să apară reacţii de acest gen.

Poate am fost cam dur, scuze - compasiunea mea pentru Kiti şi pentru voi rămâne neatinsă.

Sper să ieşiţi cu bine din această încercare.

MihaelaMaria spunea...

multumesc, marius, probabil ca ai dreptate, insa stii ce e mai trist? ca, de fapt, oamenii se simt santajati desi ar putea sa nu o faca dar e mai comod asa. oricum, in faza asta, semnaturile parintilor nu au decat valoarea de a ma influenta pe mine, despre a fi hotaratoare, nici vorba.

Speranta spunea...

Mihaela, daca aveti nevoie de un sfat juridic, va ajut cu placere. Imi sunteti tare dragi!
Atat vreme cat nu exista obligativitatea ca Kiti sa ia medicamentele alea nu poate nimeni sa va dea afara. Kiti e la invatamant de stat, nu??

Catalin spunea...

Noi, parintii Catincai, suntem interesati de dezvoltarea ei optimala. Cum am putea accepta cu seninatate indicatia (pe care o consideram o solutie care rezolva problema educatoarei, nu a Catincai) de a ii administra medicamente neuroleptice, cand munti de evidenta demonstreaza ca munca perseverenta, zi-de-zi, produce rezultate pozitive?! Sigur, daca se urmareste transformarea Catincai intr-o leguma, solutia este optima.

Catinca s-a dezvoltat in anii din urma gratie muncii sotiei mele si a fetelor minunate care ne ajuta practic dezinteresat. Alina 1 si Alina 6, Iuliana, Luiza si celelalte fete care ne-au sprijinit (si sper ca ne vor sprijini si in continuare) sunt oameni minunati, stralucitori. Lumea este mai buna numai datorita lor.

Mie imi revine misiunea - pe care o accept resemnat, pentru ca incerc de ani de zile sa imi reprim frustrarile prea usor transformate in iesiri violente impotriva abuzurilor - de a lupta cu sistemul. Deocamdata analizez optiunile.

MihaelaMaria spunea...

Speranta, multumim! da, este o scoala de stat. inca, asa cum a scris sotul meu mai jos, ne gandim la solutii, vom vedea...

cati, mersi de comentariu:)

Lavinia Biberi - Edukid spunea...

Intr-adevar o situatie deloc placuta. Imi pare sincer foarte rau! O sa ma interesez si eu...
O primavara iti urez, alaturi de cei dragi!

MihaelaMaria spunea...

multumesc, lavinia, numai bine iti doresc si eu!

luma spunea...

disgusted!!!!
schimbati tara, mihaela ,ca mentalitatea pute!

MihaelaMaria spunea...

o, lumi, abia ne am intors, ne am facut casa si ne am mutat in ea...credeam ca e mai bine. de fapt chiar e un pic mai bine dar nu in institutiile care vin din bezna ce a fost mai ales pt ele, astea care 'vad' de copiii cu dizabilitati.

Anonim spunea...

Imi pare rau despre ceea ce citesc(chiar daca nu am scris niciodata, te citesc cu drag de mai multa vreme). Cand ma uit aici cum sunt tratati copiii cu diferite dizabilitati si citesc ceea ce scrii tu, mi se face rau. Rau de neputinta voastra de a arata lumii ca nu asa trebuie tratati copiii acestia. Oooof!

MihaelaMaria spunea...

draga salmi (sper ca tu esti salmi si nu gresesc) iti multumesc pt gandurile bune si sa stii ca orice cuvant de incurajare este asa cum se si vrea, incurajator pt a incerca sa schimbam cate ceva. pt ca intr adevar am ramas aici in ro cu o daunatoare mentalitate in ce priveste persoanele cu dizabilitati inca de pe vremea comunismului. Paste fericit iti doresc!