sâmbătă, 28 februarie 2009

De ce?

Mi-am amintit astazi doua intamplari de cand Horia era mic, avea cam 3-4 ani, incepuse de curand gradinita.

Abia ne cunoastem unii cu altii: copiii intre ei, parintii intre ei, educatoarele cu copiii si parintii etc. Vine si randul fratilor/surorilor micilor prescolari sa se intalneasca. O fetita apare la gradinita cu mama si cu surioara ei, aceasta din urma, doar cu o saptamana mai mica decat Kiti. "Doamna C., cati ani are fetita dumneavoastra?", intreaba prietenos si curios Horica. "Doi ani si jumatate.", raspunde mamica. "Dar stie sa vorbeasca?", continua Horia. "Cum adica? Sigur ca stie sa vorbeasca, uite ce mare e!", vine si raspunsul. "Aha!", sopteste Horia.

Horica are o surioara tot de doi ani si jumatate dar care nu stie sa vorbeasca. Pentru el are sens sa puna asa o intrebare. Mamica respectiva este o persoana buna, politicoasa, nu i-ar face rau unui copil.
Mi-a atras atentia. Intrebarile copiilor au sens intotdeauna! Iar raspunsurile noastre trebuie cantarite. Pentru ca deseori copiii intreaba, vor sa stie, vor sa inteleaga.

...

Copiii se joaca in parc. Nu se cunosc, intamplarea i-a adus impreuna in acelasi loc. Alearga unii dupa altii, se catara pe barele si scarile montate special pentru ei, arunca mingea de la unul la altul. Noi, parintii, ne relaxam pe banca de langa spatiul de joaca. Horia alearga spre noi. "Mi-am facut un prieten nou! Vreau sa merg cu el la tobogan!", spune el intrebator. "Cine este noul tau prieten?" "Este baietelul acela!", aratand cu degetul spre un grup mai mare decat unu. "Uite, cel cu tricou albastru!" "Pai, sunt mai multi copii cu tricouri albastre!", insistam noi. "Uite-l, se joaca cu mingea!" "Bine, bine, du-te!", renuntam putin dezamagiti ca nu am aflat care este noul prieten al lui Horica. El, un baiat sensibil, nu vrea sa ne lase nesatisfacuti si mai cauta: "E baietelul cu fata maro!" "A-ha, hai, fugi!"

Prietenul lui Horica este baietelul negru. Singurul copil de culoare din grup.
Uneori copiii nu au nevoie de intrebari. Lucrurile sunt clare, sunt asa cum se vad.

Niciun comentariu: