luni, 27 mai 2013

Arome de sfârșit de săptămână

Sfârșitul de săptămână trece puternic și în grabă peste noi, urmele lui se simt la nivel gustativ în primul rând. Gătesc bine inspirat din cartea mea preferată de bucate, dar gătesc și imaginativ, adăugând sau ameliorând arome potrivit capriciilor copiilor. Avem invitați la cină în decorul încântător al terasei cu flori și muzica greierilor, însă câțiva stropi de ploaie rătăciți de un vânt obraznic ne invită în casă. Aduc frumusețea naturii înăuntru, tăind cu milă cei mai înfloriți trei trandafiri din grădină, aștern o față de masă de vară pe masa sufrageriei și trag perdelele peste ferestrele larg deschise, înfoiate misterios și răzleț în încăpere de vânt. Preparatele stau fierbinți pe bucăți de lemn presat, acoperite de umbrelele mele din pânză, împotriva insectelor, izul împrăștiat discret în toată casa stârnește până și cele mai neimpresionabile simțuri, deși știu că inovația asocierilor curajoase de condimente din mâncărurile abia ieșite din cuptor nu va fi apreciată gustativ la fel de mult precum olfactiv de către cel mai mofturos dintre copii, băiatul pentru a cărui repulsie față de mâncare va sta de-a pururea emblemă propriu-i enunț de acum câțiva ani, 'mie, vă rog, să-mi aduceți o pizza fără nimic pe ea'.

Sfârșitul de săptămână lasă urme și la nivel afectiv, reușim să fim timp mai lung împreună cu copiii, gătitul devine timp de joacă cu copiii mici, Felix este asistent de nădejde, el veghează candid pentru binele meu și al viitoarelor preparate gastronomice, îndepărtând-o pe Kiti de bucătărie, într-un dialog de râsete și impulsuri susținut, între timp Horica își rezolvă exercițiile de matematică. Mai apoi ne reamintim și citim împreună povestiri mitice grecești, stimulați de un superb balet ce a captivat neașteptat copiii în fața televizorului. Kiti are încă recul de simpatie față de mine, după o săptămână de stat lipite (literal) una de cealaltă, așadar se supune râzând planurilor noastre. Mai este vreme până duminică seara, când, după o ceașcă de cafea dată cu sete pe gât, va porni să elimine reziduurile energetice ale dinamizării artificiale prin activități distructive, prelungi și extenuante, ce îi vor transforma camera în câmp de luptă cu hârtii și haine.

Sfârșiturile de săptămână trec uneori intens peste trupul nostru familial, ca brațele puternice ale unui masor peste un corp delicat, cu durere dulce, eliberatoare.




Niciun comentariu: