joi, 18 noiembrie 2010

I don't wanna use my head!!!

In misiune de salvare a prietenului lor, jucariile s-au trezit brusc in fata unei usi incuiate. 'Use your head!' i-au strigat dinozaurului Rex, un tip cam fricos pentru specia inspaimantatoare din care face parte, lasandu-ne astfel sa credem ca Rex ar putea nascoci cu mintea sa o solutie pentru a trece de usa. Acesta, terifiat, a strigat 'I don't wanna use my head' si il inteleg perfect intrucat prietenii lui i-au folosit la propriu capul pe post de arma de distrugere a usii ce le statea in cale.

Aceasta este o scena din Toy Story 2, film pe care Horica l-a vazut atat de des intre 3 ani si 5 ani incat putea sa reproduca fraze intregi, dialoguri complete intre diverse personaje. Evident, nu e nimic iesit din comun sa invete pe de rost niste replici cand le repeta si le repeta iar si iar, poate doar ca sunt in engleza iar el nu era inca vorbitor de engleza pe atunci.

Mi-am amintit de astea urmarindu-l astazi la ora lui de tenis exprimandu-se mult mai coerent si mai inteligent decat a facut-o pana acum si realizand ca maturizarea copiilor se produce in trepte destul de clare pentru niste ochi atenti si grijulii pentru dezvoltarea lor. Stiu ca tot ceea ce face el, ca si ceilalti copii, contribuie decisiv la educatie fie ca e lectia de istorie sau romana, romanul in limba engleza pe care-l citeste, piesa de rock pe care se straduieste sa o desluseasca din partitura ca sa o redea cu chitara, orele de tenis, problemele de matematica pe care le discutam impreuna. Si descopar cu bucurie ca efortul de atentie si concentrare depus in fiecare activitate isi merita tot chinul. Mintea devine o biblioteca mai organizata, conexiunile ce te duc spre gasirea de solutii la probleme sunt mai numeroase, creativitatea este stimulata. Sa-l ajuti pe copil sa constientizeze daca (inca) nu sa si accepte dificultatile lui specifice in rezolvarea unei anumite probleme este un alt pas spre o dezvoltare armonioasa.

Si sa leg faza din Toy Story de ora de tenis si educatia lui Horica ne-am distrat de dimineata impreuna concluzionand ca jocul de tenis al lui Horica a aratat mai putin bine pana de curand intrucat acesta a refuzat fiind un tip mai fricos sa isi foloseasca mintea in joc copiind temerea lui Rex cum ca 'I don't wanna use my head'. In cele din urma a cedat la rugamintile si insistentele mele si si-a pus concentrarea, mintea la treaba iar uimirea de a nu i se sparge capul atunci cand il foloseste l-a coplesit.

Si ca sa vedeti ca si copiii, ca si Rex, se mai plang disperati cateodata ca they don't wanna use their heads, la fel si Horica, mai cracneste uneori. De aceea de fiecare data dupa ce terminam problemele de matematica (cel grele, de concursuri) il intreb incurajator daca, nu-i asa, ca dupa ce terminam te simti un pic mai destept? De obicei sta un pic pe ganduri, apoi e de acord cu mine.

Niciun comentariu: